Zo is je kindje veilig in de tuin: 6 tips

Meisjeszitting Naast Een Teddybeer

Je wilt niets liever dan dat je kindje kan genieten in een veilige tuin. Dit zijn zes tips om je tuin kidsproof te maken:

 1. Giftige planten eruit
  Verwijder giftige planten of zet ze op een plek waar je kindje niet bij kan. Bekende giftige tuinplanten zijn vingerhoedskruid en monnikskap. Ook blauweregen is giftig, dus overweeg deze weg te halen of af te schermen.
 2. Chemicaliën op een onbereikbare plek
  Pesticiden, insecticiden en synthetische meststoffen zijn gevaarlijk voor je kindje. De meeste van deze chemicaliën hebben instructies die specifiek aangeven dat ze buiten het bereik van kinderen moeten worden gehouden. Ze kunnen immers zeer ernstige schade toebrengen wanneer ze worden ingeslikt. Wanneer je je tuin met deze chemicaliën behandelt, zorg er dan voor dat je kindje ten minste 48 uur niet in de tuin komt. Zet ze ook op een plek waar je kinderen niet bij kunnen.
 3. Maak water onbereikbaar
  Fonteinen, vijvers en zelfs greppels met water kunnen een veiligheidsrisico vormen voor kinderen. Zelfs in laag water kunnen kinderen die niet kunnen zwemmen, gemakkelijk verdrinken. Als je water in je tuin hebt, zorg er dan voor dat de kinderen niet in dat deel van de tuin kunnen omen. Ze zullen er automatisch naartoe getrokken worden.
 4. Zacht terras
  Een bakstenen terras kan een plek zijn waar je kindje kan vallen, vooral als het terras een opstapje heeft. Zorg voor een zachte landing met vloerkleden van Kwantum. Dan komt je kindje altijd zacht terecht en kan hij zich niet verwonden.
 5. Ladder naar beneden halen
  Kinderen klimmen vaak graag op ladders. Zorg ervoor dat alle ladders buiten het bereik van kinderen worden gehouden, zodat zij er niet op klimmen of gaan proberen ze op te vouwen.
 6. Tuingereedschap meteen opruimen na gebruik
  Bijlen, zagen en heggenscharen zijn slechts enkele voorbeelden van de scherpe gereedschappen in de tuin. Deze kunnen kinderen verwonden als ze in de tuin rondslingeren. Om dat te voorkomen, berg je ze het beste direct na gebruik op in het gereedschapsschuurtje. Hier lees je meer over veiligheid in de tuin.