Kettingzaag

Kettingzagen verlichten het arbeidsproces aanzienlijk bij het zagen van dikke stukken hout, zoals bomen of grove takken. De kettingzaag is een draagbare machine dat een uitstekend alternatief is voor het vermoeiende handzagen. Bovendien is de kracht van de geautomatiseerde kettingzaag vele male groter waardoor grote stukken hout met een fluitje van een cent doormidden kunnen worden gezaagd. Het resultaat is echter wel onnauwkeuriger dan bij het handzagen. De randen zijn meer gerafeld en niet geschikt voor fijn zaagwerk.

Hoe werkt een kettingzaag?

Om de werking van de kettingzaag te begrijpen zul je eerst moeten weten uit welke onderdelen de kettingzaag bestaat. De kettingzaag bestaat uit 3 onderdelen:

 1. Motor
  Als de motor gestart is drijft deze een kettingclinder aan. Deze zorgt ervoor dat de ketting ronddraait.
 2. motor kettingzaag
 3. Zaagblad
  Het zaagblad is nauw verbonden met de motor. Deze zit vast aan de motorbehuizing en wordt vaak ook wel het zwaard genoemd. In het zaagblad zit over een grote lengte een flink inkeping. Via deze inkeping komt er olie bij de ketting, zodat deze soepel loopt. De inkeping is zodanig diep dat de ketting er in blijft lopen en zo ook recht blijft.
 4. zaagblad kettingzaag
 5. Zaagketting
  De zaagketting bestaat uit kleine schakeltjes die met welkaar zijn verbonden. Hieraan vast zijn de zaagtanden bevestigd. De zaagketting bestaat verder uit een aandrijfschakel die het olie van het zaagblad naar de ketting vervoert en een dieptesteller, die bepaalt hoe diep er in het hout wordt gezaagd.

 6. zaagketting kettingzaag

Soorten kettingzagen

Er bestaan 3 soorten kettingzagen:

 1. Elektrische kettingzaag
  De elektrische kettingzaag is zeer prettig in gebruik en biedt daarnaast een groot aantal voordelen. Zo is de elektrische kettingzaag relatief niet zwaar, maakt de elektrische kettingzaag weinig lawaai, en ook niet onbelangrijk is dat elektrische kettingzaag goedkoop is.
  Daarentegen is dat de elektrische kettingzaag aangesloten moet worden op eet stroomnet, omdat deze stroom nodig heeft. De stroomtoevoer gaat via een snoer, dat bij het zagen met een elektrische ketting in de weg kan zitten en de actieradius beperkt. Tegenwoordig bestaan er echter ook draadloze elektrische kettingzagen. Een ander nadeel van de elektrische kettingzaag is het vermogen, dat beperkter is in vergelijking met de benzine kettingzaag.

  De elektrische kettingzaag met snoer is verkrijgbaar in de uitvoering van 230V. Oplaadbare varianten bestaan er in 16V, 24V en 32V.

 2. Benzine kettingzaag
  De benzine kettingzaag is draadloos, een snoer zit dus niet in de weg. Bovendien heeft de benzine kettingzaag een zeer groot vermogen, dat bij uitstek geschikt is voor het zagen van dik hout of wanneer het om een grote hoeveelheid hout gaat.
  De voordelen van de elektrische zaag zijn in feite de nadelen voor de benzine kettingzaag. De benzine kettingzaag is zwaar, maakt veel lawaai en is duurder in aanschaf.

  De benzine kettingzaag werkt niet op gewone benzine die voor auto's wordt gebruikt. De brandstof voor een benzine kettingzaag bestaat uit een mengsel van benzine en olie. Dit mengsel is niet verkrijgbaar en moet zelf voor gebruik worden aangemaakt. Dit kan met een mengbeker. Een handige tip hierbij is om een trechter te gebruiken, die goed tegen benzine is bestand.

 3. Steenkettingzaag
  Steenkettingzagen zijn ideaal voor professioneel gebruik, met name voor het zagen van steen en beton. Dit komt vooral tot uiting in de diamanten zaagtanden. Belangrijk is dat door de enorme wrijving de zaagtanden watergekoeld worden. Dit is bij de steenkettingzaag vrijwel altijd het geval.

Veiligheid met de Kettingzaag

Kettingzagen zijn, bij verkeerd gebruik, een zeer gevaarlijk tuingereedschap. Door de volgende veiligheidsmaatregelen in acht te nemen zorgt u ervoor dat de kans op een ongeluk minimaal is:

 • Lees op voorhand altijd de gebruiksaanwijzing van de kettingzaag goed door, zodat u goed op de hoogte bent van het type kettingzaag waarmee u te werk gaat.
 • veiligheid kettingzaag
 • Kleding: Om de veiligheid van het werken met een kettingzaag te waarborgen bestaan er een speciale kettingzaagbroek en kettingzaagjas. Deze zorgen ervoor dat wanneer de kettingzaag in aanraking komt met de kleding de kettingzaag vastloopt in de vezels en zo wordt gestopt. Gehoorbescherming, een veiligheidsbril, stevige schoenen en handschoenen zijn daarnaast belangrijke kledingvoorschriften.
 • Houd kinderen en dieren op afstand en zorg voor een Kindvriendelijke tuin
 • Wacht met het bijvullen van de benzine bij de benzine aangedreven kettingzaag tot de motor is afgekoeld. Doe dit nooit tijdens het gebruik van de benzine kettingzaag!
 • Neem een stabiele houding aan en zorg dat u tijdens het gebruik in evenwicht bent. Gebruik de kettingzaag dus nooit wanneer u op een trappetje staat!
 • Zorg dat u de beschikking hebt over een EHBO-kit tijdens het kettingzagen.