Hogedrukreiniger

Een hogedrukreiniger is een handig middel om met grote kracht oppervlakten te reinigen. Met de hogedrukreiniger wordt het heel eenvoudig om bijvoorbeeld uw terras, afvalbak, fiets of auto schoon te spoelen. Op deze pagina vindt u alles wat u moet weten voordat u een hogedrukreiniger gaat kopen.

Hogedrukreiniger kopen

U wilt een hogedrukreiniger kopen, maar waar moet u op letten? In de eerste plaats is het verstandig om af te vragen waarvoor u de hogedrukreiniger wilt gebruiken en hoe vaak u van de hogedrukreiniger gebruik maakt. Wanneer u een hogedrukreiniger zoekt om bijvoorbeeld regelmatig de schutting, het terras en de auto schoon te spuiten, dan is een sterke hogedrukreiniger aan te raden.

De volgende drie eigenschappen bepalen hoe sterk een hogedrukreiniger is en in grote mate ook hoeveel een hogedrukreiniger kost:

 • Kracht van de waterstraal

  waterstraal hogedrukreiniger

  Dit is de werkdruk van de hogedrukreiniger en wordt uitgedrukt in bar. Hoe hoger de bar, hoe krachtiger het water naar buiten wordt geperst. Vrijwel alle hogedrukreinigers hebben minimaal 100 bar. Vanaf 130 bar heeft u de beschikking over een zeer krachtige hogedrukreiniger.
 • Hoeveelheid energie
  Dit wordt uitgedrukt in de aansluitwaarde in Kilo Watt (KW). Doorgaans is een hogedrukreiniger met een hogere aansluitwaarde krachtiger dan een hogedrukreiniger met een lagere aansluitwaarde.
 • Waterverbruik

  watervebruik hogedrukreiniger

  Het waterverbruik wordt uitgedrukt in de wateropbrengst. Deze geeft aan hoeveel water er per uur door de hogedrukreiniger wordt verbruikt. Door de hoeveelheid wateropbrengst tussen hogedrukreinigers te vergelijken bij gelijke druk, kan worden afgeleid welke hogedrukreiniger een beter reinigend vermogen heeft.

Veilig werken met de hogedrukreiniger

Een hogedrukreiniger perst met grote kracht water door een opening van ongeveer 1 millimeter. Hierdoor kunnen vuil en andere loszittende deeltje worden weggespoten. Neem daarom de volgende veiligheidsmaatregelen in acht:

 • Houdt voldoende afstand tot het voorwerp dat u reinigt en ook tot de hogedrukreiniger.
 • Maak de omgeving van het voorwerp vrij van andere, niet te reinigen, voorwerpen.
 • Ga altijd alleen tewerk en houdt kinderen uit de buurt
 • Controleer of de verbindingen goed vastzitten voordat u begint met de hogedrukreiniger.
 • Zorg voor een stabiliteit. Bij het spuiten ontstaat er een grote tegendruk dat u uit balans kan brengen
 • Draag een veiligheidsbril, zodat opspattende deeltjes niet in uw ogen kunnen komen.

Hogedrukreiniger accessoires

Om optimaal gebruik te kunnen maken van de hogedrukreiniger zijn er nuttige hulpmiddelen verkrijgbaar. Zo zijn er opzetborstels voor terrasreinigers. Overigens is de patioreiniger, zoals de terrasreiniger ook wel wordt genoemd, uitgerust met een afdekklap om te voorkomen dat het water en vuil opspat.
Een zeer handige accessoire is de vuilfrees, wat er voor zorgt dat hogedrukreiniger nog krachtiger kan worden ingezet. De vuilfrees kan op de normale opening worden gezet. Hierdoor kan er met een hele dunne straal water naar buiten worden gespoten. Doordat het water uit een nog nauwere opening komt wordt de kracht van de hogedrukreiniger nog verder vergroot. Doordat de vuilfrees ook een roterende beweging maakt wordt het nadeel van de dunne straal genaturaliseerd en kan er toch een groot stuk oppervlakte worden gereinigd.

accessoires hogedrukreiniger

Let op: De vuilfrees is niet geschikt om uw fiets of auto te reinigen. Gebruik hiervoor de gewone spuitlans.

Hogedrukreiniger tips

 1. Gebruik heet water voor vette of met olie besmeurde voorwerpen. De hogedrukreiniger verwarmt het water zelf niet en niet alle hogedrukreinigers lenen zich hiervoor. Lees hiervoor eerst de gebruiksaanwijzing.
 2. Aan sommige type hogedrukreinigers kan via het water schoonmaakmiddel worden toegevoegd.
 3. Bij het bewaren van uw hogedrukreiniger op plekken waar het vriest is het voor de levensduur van uw hogedrukreiniger verstandig om anti-vries te gebruiken.
 4. Bij het lang ongebruikt laten van de hogedrukreiniger doet u er wijs aan de onderdelen los te koppelen. Daarbij kunnen de rubbertjes worden ingevet om de levensduur te verlengen.
 5. Na het reinigen kunt u het beste de overgebleven plasjes water verwijderen. Bij het opdrogen blijft het restvuil anders weer liggen.
 6. Wanneer u het terras hebt gereinigd met de hogedrukreiniger is het verstandig een kleine hoeveelheid zand over terras te strooien en dit gelijkmatig met een stoffer of bezem te verspreiden. Zo worden leeggespoten voegen weer aangevuld evenals het onbedoeld weggespoten zand.