Bloempotten

U besteedt veel aandacht aan mooie planten in uw huis en tuin; vergeet dan niet de bloempot! Bloempotten en bloembakken zijn blikvangers bij uitstek. Ze zijn in vele maten, kleuren en materialen beschikbaar, op deze pagina leest u alles over de verschillende bloempot merken.

Bloempotten voor binnen

Als u een plant op uw mooie tafel zet wilt u er zeker van zijn dat de bloempot niet lekt! Uiteindelijk zijn er maar weinig materialen die volledig waterdicht zijn, kunststof is er één van. Wilt u alsnog een keramiek pot zult u een (bloempot) schotel moeten gebruiken om eventueel vocht op te vangen. Tegenwoordig worden ook veel hoge, vaasvormige potten verkocht. Doordat deze potten een grote inhoud hebben is het soms nodig om de loze ruimte op te vullen; dat kunt u met aarde doen maar daar wordt de pot wel erg zwaar door.

Lichtgevende bloempot

lichtgevende bloempot

U kunt ze vast wel: de lichtgevende (grote) bloempotten bij de ingang van een luxe restaurant. Gelukkig zijn deze bloempotten voor iedereen verkrijgbaar. Het Nederlandse merk Bloom! Verkoopt sinds 2003 deze lichtgevend bloempotten, genaamd BLOOM!pot welke in vele maten én kleuren verkrijgbaar zijn. Naast BLOOM worden deze lichtgevende bloempotten ook door het merk "The Groove Garden" verkocht. Overigens zijn de lichtgevende bloempotten van BLOOM niet goedkoop; het instapmodel van 40 cm hoog kost 119 Euro. Het grootste model van 110 cm hoog kost 500 Euro.

Regenpijp bloempotten

De saaie regenpijp opfrissen? Vaak kunt u met een paar eenvoudige aanpassingen uw kunststof bloempot aan de regenpijp monteren. Sommige fabrikanten bieden zelfs kliksystemen zodat u uw plantenbak zo op de regenpijp kan klikken.

bloempot muur balkon

Bloempotten voor aan de muur of balkon

De meeste fabrikanten van bloempotten bieden speciale potten aan die zo vormgegeven zijn dat u ze over de balkonrand kan ophangen zonder enige hulpmiddelen.

Kalkaanslag rondom uw bloempot, Waterschotels!

Het vocht dat uit de planten loopt kan lelijke vlekken achterlaten op uw terras of op de ondergrond waar de pot op staat. Om dit tegen te gaan kunt u waterschotels aanschaffen welke u onder de pot zet. Op deze manier wordt overtollig water dat uit de pot loopt opgevangen en kan de plant dit op een later moment weer opnemen. Op deze manier zorgt u dus voor de zo belangrijke drainage, zonder drainage loopt u grote kans dat de kluit van de plant voortdurend nat is waardoor de wortels kunnen gaan rotten.

Waterschotels zijn vooral handig voor plantenbakken die aan het balkon worden gehangen. Hierdoor loopt er geen water uit de bakken dat op het balkon van uw benedenburen terecht zou kunnen komen. De Artstone bloempotten hebben een speciaal drainiagesysteem dat er voor zorgt dat uw planten nooit teveel water krijgen

Doorzichtige waterschotels

Omdat bloempotten bloembakken in vele kleuren verkrijgbaar zijn zult u niet altijd een bijpassende waterschotel vinden; in deze gevallen kunt u kiezen voor doorzichtige waterschotels. Deze worden onder andere geleverd door Elho.

Bloempot in de winter

Door de vorst kunnen bloempotten, zowel stenen potten als plastic potten, scheuren en barsten vertonen.

Werken in de tuin

Veel jongeren willen in de IT gaan werken, maar er is ook nog een grote groep die bijvoorbeeld in de groenvoorziening wilt gaan. Daarvoor zijn Groene mbo opleidingen een uitkomst.

Vorstbestendige bloempot

Sommige potten zijn vorstbestendig, dit zal altijd aangegeven zijn op de bloempot tijdens de koop. U zult het waarschijnlijk ook aan de prijs merken, die ligt doorgaans hoger! Ook het materiaal, doorgaans kunststof, speelt een grote rol. Zo zijn de kunststof bloempotten van Lechuza vorstbestendig en van Duitse kwaliteit!

Niet vorstbestendig? Opbergen!

Zowel plastic als stenen potten kunnen het beste binnen worden gezet in de winter. Het is mogelijk om de potten van een vernislaag te voorzien; maar ook dat biedt geen garantie tegen de vorst. Heeft u niet de mogelijkheid om uw pot op te bergen kunt u deze ook in speciale kokos vorstbeschermingspotten plaatsen. U zet uw gewone bloempot in deze kokospot en uw plant is beschermd. Een andere mogelijkheid is om te kiezen voor beschermende hoezen over uw planten, deze hoezen zijn in allerlei maten verkrijgbaar.

Te grote pot om op te bergen?

Tijdens een vorstperiode zal de tuinaarde in de pot gaan uitzetten en zal er druk op de bloempot komen te staan. Om deze druk op te vangen kunt u kiezen om de binnenkant van de pot met "bubbeltjesplastic" te bekleden.