Vegetarisch barbecueën

Vegetariër en het barbecue seizoen is op komst? Geen paniek! Wie geen vis wil of mag eten zal niet gelijk denken aan de barbecue maar ook met groenten, aardappelen en vleesvervangers valt er veel plezier te beleven met de barbecue. U zult zien dat ook de vleeseters met een schuin oog naar uw bord vol heerlijke vegetarische creaties zullen kijken.

Pizza op de barbecue!

Pizza's doen het altijd goed, bij iedereen. Zorg voor deeg, dit is gemakkelijk zelf te maken: zie deze website voor uitgebreide uitleg over het maken van pizzadeeg met zelfrijzend bakmeel. Zorg dat u het deeg in een ronde of rechthoekige vorm legt en smeer vervolgens beiden zijden in met olijfolie. Leg de pizza's op uw barbecue, welke op dat moment gemiddeld heet moet zijn, doe de deksel op de barbecue en laat elke kant 3 minuten garen. Nu gaan we de pizza beleggen met ingrediënten zoals pesto, mozzarella en pepers. Vervolgens moet de pizza nog een kleine 10 minuten op de barbecue totdat de kaas bubbels vertoont. Vervolgens genieten maar!

Pizza op de barbecue

Groente Barbecueën

Sommige groenten kunnen rechtstreeks op de barbecue zoals kalebassen en courgettes andere groenten hebben een korte voorbereidingstijd nodig en moeten gestoomd worden of kort verwarmd worden in de magnetron. Om uitdrogen tijdens het grillen te voorkomen kunt u de groente het best van te voren een half uur in het water zetten. Het op smaak brengen van groenten met peper en zout gebeurt als de groente gegrild zijn.

Groentes die direct gegrild kunnen worden:

 • Asperge
 • Aubergine
 • Bleekselderij
 • Champignon
 • Courgette
 • Knolselderij
 • Paprika
 • Prei
 • Mais
 • Tomaat
 • Ui
 • Wortel

Zorg voor gelijkmatige stukken

Op deze manier zijn alle stukken gelijkertijd doorbakken.

Olie uw groenten in

Ook tijdens het barbecueën moet u de groente nog een paar keer met olie insmeren, niet te veel want dan druipt het vet in het vuur wat rookontwikkeling geeft. U kunt hier gewoon zonnebloemolie voor gebruiken, eventueel kunt u later, als de groente gegrild zijn, olijfolie gebruiken.

Gebruik spiezen of een groente/vis basket

Om ervoor te zorgen dat de groente niet tussen de roosters vallen kunt u ze het beste op een spies prikken. Een andere mogelijkheid is om ze in speciale groente mandjes (ook wel baskets genoemd) te plaatsen.

Maak gebruik van indirecte warmte

Groenten zijn gevoelig, leg ze dus niet te dicht bij de directe warmtebron. U kunt voor indirect grillen kiezen. Hoe warm moet de barbecue zijn om groente te grillen? Als u uw hand 4 seconden lang op 5 centimeter hoogte boven de barbecue (let op dat de kooltjes niet meer vlammen!) kan houden is de temperatuur in orde.

Voorbereiding van enkele groentesoorten

Aubergine en Courgette

Aubergine of Courgette snijdt u in plakken van één centimeter dikte. Om het echt lekker te maken bestrooit u de plakken met zout en laat ze een half trekken; al het vocht trekt er nu uit. Spoel het zout van de plakken af en dep de groente droog. Bestrijk de helften met olijfolie en geperste verse knoflook, nu kunnen de aubergines of courgettes op de barbecue; het bereiden duurt vijf tot acht minuten.

Champignons

Champignons bestaan voor een groot deel uit vocht en ze worden dus kleiner als ze op de barbecue worden gelegd. Grote champignonsoorten als de Portabella champignons kunnen zo op de grill, kleinere soorten moeten in een groentemandje worden gegrild. Het op smaak brengen van de champignons kan ruim van te voren door ze in een marinade te leggen. U kunt ze ook vlak voor het barbecueën insmeren met wat olijfolie, zout en geperste knoflook.

Maïs

Laat de maïskolven een half uur wellen in (koud) water. Nu gaan we de kolven gelijkmatig insmeren! Vaak wordt er gebruik gemaakt van gesmolten boter op smaak gebracht met een klein beetje zout, dille en knoflookpoeder. Vervolgens pakken we de maïskolven in aluminiumfolie in en leggen we zo op de barbecue. De maïskolven moeten ongeveer 10 tot 15 minuten op de barbecue waarbij ze van tot tijd gedraaid moeten worden.

Paprika

Paprika kunt u het best eerst ontvellen, vervolgens moet u het vruchtvlees verwijderen en de paprika in repen snijden. Voordat de repen het vuur op gaan kunt u ze bestrijken met knoflookolie, breng ze na het roosteren met peper en zout verder op smaak.

Tomaten

Snijdt de automaten in twee partjes en grill elke helft ongeveer vier minuten. De tomaten kunt u ook met een mengsel van zout, peper en geperste knoflook bestrijken.

Aardappelen op de barbecue

Aardappelen "koken" op de barbecue

De aardappel is enorm veelzijdig, u kunt er zowat alles mee op de barbecue. Het internet is de ideale plaats om creatieve ideeën op te doen voor bijvoorbeeld de te gebruiken saus. Hieronder geven we u een aantal bereiding tips. Neem een ruim stuk aluminiumfolie giet hier een eetlepel olijfolie op en vul naar smaak aan met zout, peper en kruiden zoals rozemarijn, munt, bieslook, salie of tijm. Pak de aardappel in en leg deze op een niet al te hoog vuur. Nu heeft u vooral geduld nodig: 45 minuten heeft u nodig voordat de aardappel gaar is, dit kunt u controleren door met een vork in de aardappel te prikken. Dit moet redelijk gemakkelijk gaan.

aardappelen koken op de barbecue

Aardappelen direct grillen

Natuurlijk kunt u aardappelen ook direct op de barbecue grillen. Snij de aardappelen in partjes, zo dat ze niet tussen het rooster doorvallen en besprenkel ze met een lekkere dressing naar keuze. Laat ze vervolgens op een middelhoog vuur grillen, wel regelmatig omdraaien om aanbranden te voorkomen. Na 20 minuten zijn uw gebarbecuede aardappelen klaar!