Zitmaaier

Een zitmaaier is in feite een professionele uitvoering van de grasmaaier, waarmee zittend het gazon kan worden gemaaid. De zitmaaier is dan ook vooral geschikt voor professioneel gebruik, maar ook voor het maaien van het gras bij sportverenigingen, zoals voetbal en golf. De zitmaaier, die ook wel een tuintrekker of gazontractor wordt genoemd biedt ook campingeigenaren en landgoedeigenaren uitkomst.

zitmaaier

Zitmaaier Kopen

Een zitmaaier koopt u voor een aantal jaren. Het is daarom belangrijk dat u bij de aankoop van een zitmaaier weet waar u op moet letten. Zo hebben de grote modellen het maaimechanisme veilig onder het voertuig, terwijl bij de kleinere zitmaaier modellen de messen zich voor de zitmaaier bevinden. Waarmee u rekening moet houden bij het kopen van een zitmaaier:

 • Gazon
  Hoe groot is uw gazon? Voor een kleiner werkterrein zal doorgaans een kleiner model zitmaaier al uitkomst bieden. Heeft u een groot werkterrein dan is comfort en efficiënte ook van belang en kunt u beter een grotere zitmaaier kopen. Ook obstakels in het werkterrein, zoals wortels van bomen, betegelde terrassen en hoogte verschillen zijn belangrijk om in uw overweging mee te laten wegen.
 • Formaat
  Niet alleen de grootte van uw werkterrein is belangrijk, maar ook de grootte van de zitmaaier. Heeft u genoeg ruimte om een grote zitmaaier te stallen of zijn er smalle doorgangen naar het werkterrein zijn vragen die u bij het kopen va neen zitmaaier moet stellen.
 • Tijd
  Heeft u weinig tijd om te werken aan het gazon, dan kunt u er voor kiezen het werken uit te besteden. Echte tuinliefhebbers vinden het vaak prettig om zelf de hand te leggen aan het onderhoud van het gazon. Een zitmaaier is dan ideaal.
 • Specifieke eigenschappen
  Denk hierbij bijvoorbeeld aan het bedieningsgemak. Zitmaaiers kunnen worden bestuurd te hand of te voet of door een combinatie van beiden. Bent u minder valide? Houd dan hier rekening mee. Wat moet de zitmaaier verder allemaal kunnen? Wilt u eenvoudig kunnen draaien, wat is dan de draaicirkel en kan de zitmaaier ook achteruit en versnellen? Ook de maaihoogte is een belangrijke eigenschap van de zitmaaier. Niet alle zitmaaiers zijn instelbaar voor iedere maaihoogte.
 • Extra's
  Geavanceerde zitmaaiers, welke je op kunt bergen in een schuur, zie ook Boha.nl kunnen het gemaaide gras opvangen en zelfs weer verspreiden over het gazon. Ook het aantal messen en de breedte van de totale messenset is belangrijk om te weten. Een groter aantal messen vergroot het maaicomfort en zal een tijdsbesparing kunnen opleveren.

Veilig werken met de zitmaaier

Zitmaaier zijn grote en krachtige machines. Erg gebeuren regelmatig ongelukken door een moment van onachtzaamheid. Een aantal voorzorgsmaatregelen beperken het risico van het werken met een zitmaaier:

 1. Ga alleen te werk en houd dieren en kinderen op ruime afstand
 2. Draag goed sluitende en stevige werkkleding, zoals beschreven bij veiligheidskleding met de kettingzaag
 3. werk handschoenen in de tuin
 4. Beschermkappen kunt u beter laten zitten, deze zitten daar iet voor niets!
 5. Gebruik nooit uw handen bij het schoonmaken van de messen bij verstoppingen, maar een stok of een staaf. Houd in ieder geval uw ledematen binnen boord!
 6. Goed onderhoud aan de zitmaaier, scheelt u geld en zorgt ervoor dat de messen minder snel vastlopen.
 7. Schakel altijd eerst de zitmaaier volledig uit wanneer u onderhoud aan de zitmaaier wenst te plegen.