Manieren om het waterverbruik in je tuin te reguleren

Steeds meer huishoudens zoeken naar mogelijkheden om duurzamer te leven. Denk bijvoorbeeld aan de mogelijkheid om de isolatiewaarde van je woning te verbeteren. Of wat te denken van het terugdringen van het aantal minuten wat gezinsleden onder de douche staan? Ook in de tuin wordt relatief veel water verbruikt. Met name in het voorjaar en de zomer, wanneer de temperaturen beginnen op te lopen. Het is belangrijk om de planten en het gazon in je tuin van voldoende vocht te voorzien, om het uitdrogen hiervan tegen te gaan. Daarbij heb je bij het aanplanten van nieuwe planten water nodig om de planten direct voldoende vocht te bieden. Toch kan ook het waterverbruik in de tuin duurzamer! In dit artikel lees je hier meer over.

Vang regenwater op in een regenton

De meest slimme manier om het verbruik van water duurzamer in te richten in de tuin, is het gebruik van een regenton. Plaats de regenton onder een regenpijp, zodat het water uit de goot rechtstreeks in de regenton stroomt. Er zijn tegenwoordig methodes om het opgevangen regenwater te zuiveren en bijvoorbeeld aan te laten sluiten op de douche of het toilet. Het water is vaak nog niet drinkbaar, maar wel geschikt om mee door te spoelen of jezelf te wassen. Een investering in een dergelijk systeem kan echter behoorlijk groot zijn. Veel mensen kiezen er om die reden voor om het opgevangen water enkel in de tuin te gebruiken. Een regenton is vaak voorzien van een handig kraantje, waarmee je het opgevangen water in de gieter kunt laten stromen.

Gebruik water uit een opblaasbaar zwembad

Er zijn de afgelopen jaren diverse winkels geweest, die adverteerden met een goedkoop opblaasbaar zwembad. Zeker voor jonge kinderen kan het heerlijk zijn om zo'n zwembad in de tuin te hebben staan. Datzelfde geldt voor een opblaasbare jacuzzi, die eveneens voor een scherpe prijs kon worden aangeschaft. Duurzaam zijn deze producten echter bepaald niet! Aan het eind van de zomer zal het water moeten worden afgevoerd naar een put in de buurt. Dit is zonde, omdat er in een korte tijd ontzettend veel water verloren gaat. Om dit tegen te gaan, is het slim dit water te hergebruiken. Pomp het bijvoorbeeld in een regenton, of gebruik het om met gieters de tuin van water te voorzien. Het voordeel van het gebruik van een regenton is dat je het water een langere tijd kunt bewaren.

Kies voor een sauna in plaats van jacuzzi

Nog duurzamer is het om het opblaasbare zwembad of de jacuzzi niet in je tuin te gebruiken. Kies niet voor de jacuzzi, maar voor een sauna! Zeker een infraroodsauna is steeds iets duurzamer worden door de jaren heen. Het voordeel van een infraroodsauna ten opzichte van een Finse sauna, is dat dit model sneller warm is. De temperatuur ligt namelijk lager. Zo heb je minder stroom nodig, voordat je de sauna in de tuin kunt gebruiken.

Verschillende modellen sauna's Bij de aanschaf van een sauna heb je niet alleen de keuze uit een infraroodsauna en een Finse sauna. Ook kun je uit verschillende modellen en formaten kiezen. Neem een sauna die past bij het aantal personen, die hier tegelijkertijd in zullen zitten. Een te grote sauna zorgt iedere keer voor een onnodig hoog energieverbruik. Klik hier om voorbeelden van populaire sauna's te bekijken.