Parasoldoek

Goed parasoldoek verkleurt nauwelijks, is in staat schadelijke UV stralen te weren en ventileert.

Niet alle doeken voldoen hieraan. Daarnaast is het fijn wanneer uw doek gemakkelijk te reinigen is, dit moet u overigens niet al te vaak doen; opbergen in de opberghoes is altijd aan te raden.

Kleurechtheid

De kleur van uw doek zal in de loop der tijd door weersinvloeden vervagen; dit proces gaat niet even snel bij elk soort doek. Zie hiervoor de beschrijving van de verschillende soorten doeken.

Ventilatie / Ademend doek

Ventilatie / Ademend doek U zit in de tuin of op het terras om te genieten van het lekkere weer buiten; het moet dan niet warm en benauwd zijn onder het doek. Let daarom goed op of het doekmateriaal ademend is. Laat het parasoldoek voldoende lucht naar binnen? Dit betekent automatisch dat de warme lucht door de poriën van het parasoldoek heen kan ontsnappen.

Waterdichtheid

Een parasol is geen paraplu! Maar met het Nederlandse en Belgische klimaat zal het meer dan eens voorkomen dat in de zomer onverwacht een bui naar beneden komt; dan is het lekker dat u een tijdje beschut kunt zitten. De meeste parasoldoeken zijn daarom geïmpregneerd met een waterafstotende beschermlaag. Deze beschermlaag beschermt het doek ook tegen vuil; niet onbelangrijk wanneer uw parasol onder een boom staat.

Het is niet verstandig om uw parasol lange tijd in de regen te laten staan. Wanneer het doek natgeregend is moet u deze laten opdrogen voordat u de parasol weer "inpakt". De waterdichtheid van het doek is ook afhankelijk van de dikte van het doek welke in gram per m2 wordt uitgedrukt.

UV-wering

U gaat er waarschijnlijk vanuit dat u onder de parasol beschut bent tegen gevaarlijke UV straling. Dit is lang niet altijd het geval; kies daarom een doek met een hoge beschermingswaarde. Deze beschermingswaarde wordt uitgedrukt in UPF; een doek welk 100% van de UV straling tegenhoudt heeft een bijbehorende beschermingsgraad van UPF 50+. UV straling zorgt ook voor verkleuring van uw doek.

Afscheiding van uw tuin met een schutting geeft een beschut gevoel. Schuttingen zijn er ook in diverse soorten, kijk altijd goed welke bij uw wensen past.