Heggenschaar

Het snoeien van uw heg doet u natuurlijk niet met de kettingzaag of een handzaag, maar met een heggenschaar. De heggenschaar is een populair tuingereedschap bij het onderhoud van de heg. Met de heggenschaar kan de gebruiker vrijwel ieder model in de heg snoeien. Een heggenschaar is minder geschikt voor dikke takken in de heg. Niet alleen wordt het mes daar sneller bot van ook is het met een heggenschaar moeilijker doorkomen. Voor de dikkere takken is een takkenschaar erg handig, Hiermee knipt u de takken gemakkelijk door.

Heggenschaar kopen

Bij het kopen van een heggenschaar zet u de voordelen en nadelen van de verschillende heggenscharen op een rij. Daarbij bekijkt u op de eerste plaats waarvoor u de heggenschaar nodig heeft; beroepsmatig of als hobby. Op deze pagina staat beschreven welke verschillende type heggenscharen er zijn, zodat u de keuze kunt maken welke voor u het meest geschikt is.

Soorten heggenscharen

 • handmatige heggenschaar

  hand heggenschaar

  Met een handmatige heggenschaar heeft u het voordeel dat u nauwkeurig uw heg kunt snoeien en bovendien is een handmatige heggenschaar niet duur in de aanschaf. Daarentegen is de handmatige heggenschaar fysiek zeer belastend en zult u niet in staat zijn snel en efficiënt de heg te snoeien.
 • Elektrische heggenschaar

  elektrische heggenschaar

  De elektrische heggenschaar is zowel verkrijgbaar op accu als op stroom. Voordelen van de elektrische heggenschaar zijn dat deze goedkoop is, niet veel weegt in verhouding met een benzine heggenschaar, weinig onderhoud vereist, weinig geluid maakt en geschikt is voor het knippen van kleine takken en takken van normale grote. Indien de elektrische heggenschaar op het stroomnet moet worden aangesloten heeft u als nadeel dat deze wordt beperkt door een snoer. Naast het feit dat u moet oppassen dat u niet door het eigen snoer heen snoeit, is een stopcontact in de nabije omgeving ook een vereiste. Bovendien heeft de elektrische heggenschaar als ander nadeel dat het een relatief laag vermogen heeft en een beperkt snijoppervlak.
 • Benzine heggenschaar

  benzine heggenschaar

  Een heggenschaar op benzine heeft als voordeel dat deze geen stopcontact nodig heeft, waardoor het snoer niet in de weg zit. Bovendien heeft de benzine heggenschaar een groot vermogen, zodat ook dikkere en grote takken kunnen worden gesnoeid. Nadelen van de heggenschaar op benzine zijn dat deze duurder is in de aanschaf dan een elektrische heggenschaar, een groter gewicht heeft, meer lawaai maakt en meer onderhoud nodig heeft.
 • Tips voor het werken met de heggenschaar

  1. De grote van de messen van de heggenschaar zijn afhankelijk van de heg die u snoeit. Brede heggen zijn eenvoudiger te snoeien met een langer mes vanaf 40 centimeter, terwijl een korte heg heel goed te snoeien is met een mes van 30 centimeter. Het hanteren van een langer mes vereist bovendien ook de nodige snoeivaardigheden.
  2. Wilt u uw heg mooie en eenvoudig vormgeven dan kunt u het beste kiezen voor een dubbel snoeisysteem. In dit systeem schuiven twee scherpe messen langs elkaar heen, zodat het hout geknipt wordt.
  3. Het vermogen van een heggenschaar wordt niet enkel door de motor bepaald. Kijk ook naar de structuur en de verdienste van de messen.
  4. Voor het veilig werken met de heggenschaar gelden dezelfde tips voor veiligheid met een kettingzaag