Hakselaar

Hakselaars worden dikwijls houtversnipperaars genoemd en zijn ideaal voor het versnipperen van grof hout. Takken, boomstammen, takken en andere grove stukken die bij het snoeien zijn overgebleven kunnen worden versnippert in de Hakselaar. Het versnipperde tuinafval wordt opgevangen in een daarvoor bestemde bak. Zo kan het eenvoudig worden vervoerd of opgeslagen in uw GFT container.

hakselaar

Hakselaar kopen

Tussen de type hakselaars bestaan veel verschillen. Het belangrijkste verschil wordt gemaakt door de grote van het tuinafval dat de hakselaar kan verwerken. Er bestaan elektrische hakselaars met een snoer, die zijn aan te sluiten op het stroomnet en er bestaan hakselaars die aangedreven worden door benzine. De benzine hakselaar is uitermate geschikt als u mobiel wilt zijn en een stopcontact niet voorhanden is.

Hakselaar systemen

Voor het verwerken van hout worden verschillende systemen gebruikt:

  1. Snijsysteem
    Een ronddraaiende schijf hakt het afval fijn door middel van 1 tot 3 messen. Binnen de hakselaar met snijsteem bestaan ook weer verschillen hoe het afval wordt fijngemalen.
  2. Spiraalsysteem
    In tegenstelling tot het snijsysteem worden de houtresten bij een spiraalsysteem vermalen door een spiraal. Een snel ronddraaiend wil met messen snoeit het hout fijn, waarna de snoeisel door een filter wordt afgevoerd. Ook binnen de hakselaar met spiraalsysteem bestaan een aantal verschillen.

Veiligheid met de hakselaar

Een hakselaar heeft in feite een zuigende werking, aangezien het hout automatische naar binnen wordt getrokken. Dit is prettig wanneer u het houtafval er in stopt, maar voor uw ledematen natuurlijk niet! Tegenwoordig zijn veel hakselaars voorzien van een veiligheidsbeugel, die ervoor zorgt dat de richting wordt omgedraaid van de invoerrollen. Ook werken veel hakselaars niet wanneer de opvangbak nog niet is ingeschoven.
Algemene veiligheidsmaatregelen, zoals het dragen van een veiligheidsbril, stevige en goed sluitende werkhandschoenen, een helm, veiligheidsschoenen, veiligheidskleding en gehoorbescherming zijn geen overbodige luxe. Ook het uit de buurt houden van kinderen en dieren is, hoe logisch het ook mag klinken, enorm belangrijk voor zowel hun als uw welzijn. Als u klaar bent met de hakselaar doet u er verstandig aan deze niet onbeheerd achter te laten, zodat kinderen er niet mee gaan spelen. Hiermee voorkomt u ongevallen!

Meer informatie over houten-afsluitingen.