Barbecue Tips voor perfect vlees

Wie gaat barbecueën heeft wellicht visioenen van grote stukken sappig en mals vlees voorzien van een subtiele houtskool lucht en smaak. Dat laatste is niet voorbehouden aan houtskoolbarbecue gebruikers. Ook op een gasbarbecue of een elektrische barbecue kan het houtaroma nagebootst worden middels rookhout. Maar op welke manier bereid u nu de ideale steak, burger of braadworst en welke barbecue past het beste bij u? Hier leest u meer over veilig en gezond barbecueën.

heerlijk vlees voor op de barbecue

Houtskool, gas of elektrisch barbecueën?

Een delicaat thema! Er zijn dan ook duidelijke kampen waarneembaar; de één zweert bij de smaak van de houtskoolbarbecue de ander heeft liever het gemak van een elektrische barbecue weer een ander prijst het gemak van een draagbare gasbarbecue. Hoe dan ook verschillende testen wijzen uit dat de smaak nauwelijks beďnvloed lijkt te worden door de soort verwarmingsbron.

Direct of indirect grillen?

Lekker vlees is vlees dat niet aangebrand is en volledig gaar is. Vooral bij grote stukken vlees is het moeilijk om het vlees op de barbecue volledig doorbakken te krijgen, aan de buitenkant niet te laten schroeien en tegelijkertijd sappig en mals te houden. Dit komt doordat de vlammen vaak te dicht bij het vuur komen en de vlammen niet constant branden, dit zorgt ervoor dat sommige delen van het vlees de volle laag krijgen en andere delen nauwelijks verwarmt worden. De oplossing hiervoor is het zogenaamde indirecte grillen.

Direct grillen uitgelegd

Waarschijnlijk wilt u wel de krokante bite die zo kenmerkend is voor houtskoolbarbecue vlees. Laat het vlees dan of aan het begin of aan het einde dicht bij de vlammen liggen, in het Engels wordt dit proces van dichtschroeien "searing" genoemd. Maar let op! Doe dit slechts kort, dit luistert heel erg nauw want laat u het vlees iets te lang grillen op deze directe manier zal het verbranden.

direct grillen

Maar wanneer is het moment daar om het vlees van het direct gedeelte naar het indirecte gedeelte van de barbecue te verplaatsen? Dat ligt aan de kleur van het vlees; streef naar een mooie (donker) bruine kleur. Niet goudbruin maar ook niet zwart, gemiddeld zult u na één minuut het vlees moeten draaien. Omdat het stuk rooster waar net uw vlees gelegen heeft afgekoeld is kunt u het vlees het best verplaatsen naar een "vers stukje rooster" dat nog kokend heet is om het volgende stuk van het vlees te grillen.

Als het vlees vervolgens aan alle kant gegrild is gaat u verder met het indirecte grillen om het vlees echt gaar te krijgen. Hiervoor is het nodig dat de barbecue niet zo heer meer is als bij het directe grillen. Afhankelijk van het model barbecue dat u gebruikt past u de temperatuur aan middels de luchttoevoer of door simpelweg het deksel er even een tijdje van de barbecue te laten.

Indirect grillen uitgelegd

Barbecues die geschikt zijn voor indirect grillen:

  • Houtskoolbarbecues en Gasbarbecues welke volledig afgesloten kunnen worden.
  • Oven barbecues (zoals de Big Green Egg, Broil King Keg of de Weber Smokey Mountain Cooker)

Bij indirect grillen worden de kooltjes aan één kant geschoven en aan de andere kant legt u het vlees neer. Onder het vlees legt u een lekbak en vervolgens wordt de deksel gesloten. De lekbak moet gevuld worden met water, dit zorgt voor regulering van de temperatuur.

indirect grillen

Het vlees wordt nu door de warmte in de bak gegaard en niet door stralingswarmte van het vuur, deze manier van indirect grillen heet de "Splitt grill" omdat u uw barbecue als het ware in tweeën deelt.

Dit is dus een voorwaarde: u heeft een barbecue met deksel nodig. Indirect grillen is mogelijk bij een houtskoolbarbecue en bij een gasbarbecue. Bij een elektrische barbecue is er geen sprake van vlamvorming. Hoe groter de "barbecuebak" des te meer ruimte om de kooltjes aan de zijkant te vegen en om een grote lekbak rechts of links van de bak onder het vlees te plaatsen. Als alles gereed ligt moet u vervolgens niet al te vaak de deksel optillen; dit verstoort de warmterondgang in de bak. De ideale temperatuur om indirect te grillen ligt rond de 110 graden. Dit kunt u het beste meten met een digitale oventhermometer, de thermometers die bij de barbecue worden geleverd zijn vaak erg onnauwkeurig.

Schoon en geolied rooster

Het rooster inoliën is bij indirect grillen goed mogelijk, dit hoeft niet wanneer het vlees van zichzelf al erg vet is. Bij indirect grillen is het nooit verstandig om het rooster in te oliën omdat op deze manier oliedruppels in het vuur vallen met nadelige gevolgen voor de gezondheid. Als olie kunt u bijvoorbeeld zonnebloemolie gebruiken. Gebruik geen olijfolie, dit verbrand reeds bij lage temperaturen met rook en stank en een vieze smaak aan het vlees als gevolg.

Marinade op het vlees is geen enkel probleem maar zorg wel dat het niet van het vlees afdruipt. Gebeurt dit wel veranderden de vallende druppels bijna gelijk in stoom wat zich weer aan het rooster hecht en ervoor zorgt dat het rooster oneven contact met het vlees maakt.

Wat doen we in de lekbak/waterbak?

We kunnen het waterbak noemen maar sommige fabrikanten noemen de waterbak ook wel marinadebak! Hoewel het water bedoeld is om de temperatuur te reguleren en het vlees niet te laten uitdrogen kunnen we ook marinade in de bak doen. Op het internet zijn vele recepten te vinden voor een marinade die perfect past bij uw gerecht.